Sales legends Media

LinkedIn-Groepen als acquisitie instrument

Groepen binnen LinkedIn zijn een bekende bron van zakelijke informatie, maar u kunt ze ook uitstekend gebruiken voor actieve acquisitie. Ontdek hier hoe u dat precies doet.

Groepen zijn een zich snel uitbreidend maar tegelijk snel veranderend fenomeen binnen LinkedIn. Eind 2015 zijn er ruim twee miljoen groepen gemaakt door de ruim 400 miljoen wereldwijde gebruikers; sinds recent zijn echter alleen de ‘open groepen’ vindbaar en dat zijn er ca. 1,2 miljoen. Bijna 40.000 groepen zijn Nederlandstalige groepen. Als gebruiker mag u zich ‘slechts’ bij 50 groepen aansluiten, maar hoe kunt nu die groepen voor acquisitiedoeleinden gebruiken?

Doelgroepen bepalen

Om te beginnen zult u zich moeten bedenken wat de doelgroepen zijn waar uw product of dienst voor bestemd is. Levert u aan ziekenhuizen, aan architecten of aan zelfstandige ondernemers? Die keuze zult u eerst moeten maken. Vervolgens gaat u binnen LinkedIn op zoek naar die groepen waar u deze doelgroep(en) kunt vinden.

Laten we het voorbeeld van de architect aanhouden. In het hoofdscherm van LinkedIn vinkt u links van de zoekbalk de optie ‘Groups/Groepen’ aan. Dan tikt u vervolgens ‘architect’ in en dan vindt u alle groepen die zich richten op architecten. Omdat dit (ook) een Engels woord is, krijgt u vervolgens een overzicht van alle nationale en internationale groepen (ruim 700). Daarom vinkt u in het zoekscherm aan de linker kant ‘Dutch/Nederlands’ aan en dan blijft er (in dit voorbeeld) een twintigtal groepen over. Vervolgens kijkt u naar de beschrijvingen van de verschillende groepen en u sluit zich aan bij die groepen die voor u het meest interessant zijn. In de regel zijn grotere groepen, duizenden leden, interessanter voor acquisitiedoeleinden dan kleine groepen (tientallen leden).

Zoeken naar prospects
Hoe kunt u nu in groepen op zoek gaan naar relevante prospects? Wanneer u naar ‘Advanced/Geavanceerd’ zoeken gaat (rechts naast zoekbalk in het hoofdscherm), dan vindt u daar een uitgebreid zoekscherm (in wezen het allerbelangrijkste scherm van LinkedIn). Aan de rechterkant kunt u onder ‘Groups/Groepen’ de groep aanvinken waarbinnen u wilt zoeken.

Vervolgens kunt u links in dit scherm (geavanceerde) zoektermen opgeven. U kunt bijvoorbeeld in het zoekveld ‘Titel/title’ op zoek gaan naar ‘(Commercieel OR sales) (Directeur OR director OR manager)’. Wanneer u hier op zoekt krijgt u alle mensen te zien die voldoen aan de zoekcriteria binnen de betreffende groep. Hier hebt u een ‘leadlijst’ te pakken.

Contact maken
Met uw leadlijst gaat u terug naar de groep zelf en klikt u in de groep op ‘members/leden’. Hier gaat u vervolgens op zoek naar de namen uit uw lijst. Dit is echter helaas wel een bewerkelijke taak, want u kunt (sinds kort) niet meer gericht zoeken in de lijst met leden (zie PS). Wanneer u met de muis over een naam heen gaat, krijgt u aan de rechterkant een envelop te zien. Die geeft u toegang tot de emailfaciliteit binnen LinkedIn. Hier kunt u vervolgens een directe mail sturen (geen InMail, maar een gratis mail) aan de betreffende prospect. In deze mail kunt u verwijzen naar de groep waar u gezamenlijk lid van bent en aangeven waarom u graag een keer nader in contact zou willen komen met de betreffende persoon. Voordeel hiervan is dat u direct mailcontact hebt en de secretaresse daar niet meer tussen zit; die gatekeeper heeft u daarmee dus omzeild…

Een alternatief voor de (gratis) mail is (betaalde, premium-functie) InMail. U kunt dan vanuit de lijst die u geproduceerd heeft bij ‘Advanced/Geavanceerd’ direct een InMail sturen aan de betreffende persoon. Uw premium-abonnement bepaalt hoeveel InMails u per maand kunt versturen.

Conclusie
Groepen zijn een handige manier om binnen LinkedIn actief op zoek te gaan naar leads. Bedenk welke doelgroepen u wilt benaderen, sluit u aan bij deze groep en zoek binnen de groep contact met relevante contactpersonen.

Bron: Victor Bonke, Acquiro & LinkedIn4Biz