Groepen zijn een zich snel uitbreidend maar tegelijk snel veranderend fenomeen binnen LinkedIn. Eind 2015 zijn er ruim twee miljoen groepen gemaakt door de ruim 400 miljoen wereldwijde gebruikers; sinds recent zijn echter alleen de ‘open groepen’ vindbaar en dat zijn er ca. 1,2 miljoen. Bijna 40.000 groepen zijn Nederlandstalige groepen. Als gebruiker mag u zich ‘slechts’ bij 50 groepen aansluiten, maar hoe kunt nu die groepen voor acquisitiedoeleinden gebruiken?
Doelgroepen bepalen
Om te beginnen zult u zich moeten bedenken wat de doelgroepen zijn waar uw product of dienst voor bestemd is. Levert u aan ziekenhuizen, aan architecten of aan zelfstandige ondernemers? Die keuze zult u eerst moeten maken. Vervolgens gaat u binnen LinkedIn op zoek naar die groepen waar u deze doelgroep(en) kunt vinden.
Laten we het voorbeeld van de architect aanhouden. In het hoofdscherm van LinkedIn vinkt u links van de zoekbalk de optie ‘Groups/Groepen’ aan. Dan tikt u vervolgens ‘architect’ in en dan vindt u alle groepen die zich richten op architecten. Omdat dit (ook) een Engels woord is, krijgt u vervolgens een overzicht van alle nationale en internationale groepen (ruim 700). Daarom vinkt u in het zoekscherm aan de linker kant ‘Dutch/Nederlands’ aan en dan blijft er (in dit voorbeeld) een twintigtal groepen over. Vervolgens kijkt u naar de beschrijvingen van de verschillende groepen en u sluit zich aan bij die groepen die voor u het meest interessant zijn. In de regel zijn grotere groepen, duizenden leden, interessanter voor acquisitiedoeleinden dan kleine groepen (tientallen leden).
Zoeken naar prospects
Hoe kunt u nu in groepen op zoek gaan naar relevante prospects? Wanneer u naar ‘Advanced/Geavanceerd’ zoeken gaat (rechts naast zoekbalk in het hoofdscherm), dan vindt u daar een uitgebreid zoekscherm (in wezen het allerbelangrijkste scherm van LinkedIn). Aan de rechterkant kunt u onder ‘Groups/Groepen’ de groep aanvinken waarbinnen u wilt zoeken.
Vervolgens kunt u links in dit scherm (geavanceerde) zoektermen opgeven. U kunt bijvoorbeeld in het zoekveld ‘Titel/title’ op zoek gaan naar ‘(Commercieel OR sales) (Directeur OR director OR manager)’. Wanneer u hier op zoekt krijgt u alle mensen te zien die voldoen aan de zoekcriteria binnen de betreffende groep. Hier hebt u een ‘leadlijst’ te pakken.
Contact maken
Met uw leadlijst gaat u terug naar de groep zelf en klikt u in de groep op ‘members/leden’. Hier gaat u vervolgens op zoek naar de namen uit uw lijst. Dit is echter helaas wel een bewerkelijke taak, want u kunt (sinds kort) niet meer gericht zoeken in de lijst met leden (zie PS). Wanneer u met de muis over een naam heen gaat, krijgt u aan de rechterkant een envelop te zien. Die geeft u toegang tot de emailfaciliteit binnen LinkedIn. Hier kunt u vervolgens een directe mail sturen (geen InMail, maar een gratis mail) aan de betreffende prospect. In deze mail kunt u verwijzen naar de groep waar u gezamenlijk lid van bent en aangeven waarom u graag een keer nader in contact zou willen komen met de betreffende persoon. Voordeel hiervan is dat u direct mailcontact hebt en de secretaresse daar niet meer tussen zit; die gatekeeper heeft u daarmee dus omzeild…
Een alternatief voor de (gratis) mail is (betaalde, premium-functie) InMail. U kunt dan vanuit de lijst die u geproduceerd heeft bij ‘Advanced/Geavanceerd’ direct een InMail sturen aan de betreffende persoon. Uw premium-abonnement bepaalt hoeveel InMails u per maand kunt versturen.
Conclusie
Groepen zijn een handige manier om binnen LinkedIn actief op zoek te gaan naar leads. Bedenk welke doelgroepen u wilt benaderen, sluit u aan bij deze groep en zoek binnen de groep contact met relevante contactpersonen.
Bron: Victor Bonke, Acquiro & LinkedIn4Biz